Her&Nå

Sveriges mest populære opplæringsprogram i mindfulness og det ledende e-kurset. 20 minutter med trening om dagen gjør en forskjell.

   Titta på videon   Köp e-kursen

Her&Nå-programmet egner seg for deg som vil:

  • Redusere stress
  • Øke evnen til å håndtere tidspress
  • Oppnå økt ro og indre stabilitet
  • Håndtere angst og uro konstruktivt
  • Øke konsentrasjonsevnen
  • Øke oppmerksomheten
  • Øke evnen til å lytte
  • Forbedre søvnen

Her&Nå-programmet er i bruk innen helsevesenet og i omsorgssektoren for mestring og behandling av depresjon, uro og angst, utmattelsessyndrom, stress, smerte og søvnvansker.

Hva skjer når du trener mindfulness – hvordan fungerer det?

Det skjer en rekke positive forandringer i hjernen når vi mediterer eller trener oppmerksomt nærvær. I den høyre fremre del av pannelappen foregår reguleringen av følelser som irritasjon, sinne, redsel, nedstemthet og depresjon. Den høyre pannelappen er også involvert i vårt svar på fare – kamp eller flukt. I den venstre tilsvarende delen foregår mye av reguleringen av positive følelser som entusiasme, interesse, nysgjerrighet, glede og lykke.

Etter et par måneders regelmessig trening i oppmerksomt nærvær inntrer en forskyvning av aktivitet fra den høyre til den venstre siden. Det vil si fra irritasjon og stress til ro og glede. Andre virkninger av venstreforskyvningen av aktiviteten i pannelappen er forbedret søvn, økt evne til å avlese andre menneskers følelsesuttrykk og økt grad av medfølelse – både med seg selv og andre.

Det området som kontrollerer sterke negative følelser som raseri og frykt, amygdala (= de mandelformede kjernene), får redusert aktivitet slik at man blir roligere og mer balansert i et stressende miljø.

Hvordan foregår treningen?

Du trener lag 20 minutter om dagen til slutten av programmet. Etter det begynner du bare på nytt. Du kan selvfølgelig sette den opp slik at den passer deg best, det viktigste er at den vanlige treningen gjennomføres. Tips: ikke foreta en evaluering før du har gått gjennom hele programmet.

Treningsprogrammet består av 8 trinn

  1. Slipp autopiloten – legg merke til kroppen
  2. Observér pusten – tren pusteankeret
  3. Tilstedeværelse i pust og bevegelser
  4. Bare sitt – her og nå
  5. Aksept og SOAS
  6. Håndtere vanskeligheter
  7. Tanker er ikke fakta
  8. Ta vare på deg selv – styrk den daglige treningen

Treningsprogrammet inneholder

I programmet trener vi ved hjelp av to typer øvelser:

  1. Mindfulnessmeditasjoner (oppmerksomhetstrening): Pusterom, Pusteanker, Kroppscanning, Bevisste bevegelser (mindful yoga), Sittende meditasjon.
  2. Hverdagsøvelser.

Disse øvelsene hjelper deg å trene på en endret tilnærming til hvordan du reagerer/handler i hverdagen. Øvelsene gjør det mulig å omsette det du lærer i meditasjonene til ulike hverdagssituasjoner, og hjelper deg til å kunne se, velge og fatte mer bevisste valg.

Du kan gjennomføre all treningen når det passer deg. I løpet av programmet kan du følge med på din egen framgang. Det er mulighet for å skrive løpende dagboksnotater og å velge ulike intensjoner underveis i treningen.

Dessuten får du materiell der du kan lese mer om betydningen av å være mer oppmerksomt til stede. Digitalt materiell:

  • Mindfulness i hjernen
  • Utviklingsnotater og egenregistrering
  • Bevisste bevegelser (mindful yoga)
  • Hvordan bruker jeg tiden?
  • Oppsummering og vedlikeholdsplan

Husk å alltid være forsiktig og vennlig med deg selv, uansett hvordan det går med treningen eller noe annet i livet


Din kursledare


Dr Ola Schenström,  Lege Olav Lund
Dr Ola Schenström, Lege Olav Lund

Ola Schenström, lege i mer enn 35 år, spesialist i allmennmedisin, grunnlegger av Mindfulnesscenter og en av Sveriges ledende eksperter på mindfulness. Forfatter av boken Mindfulness i hverdagen, solgt i mer enn 100 000 eksemplarer, boken 52 vägar till mindfulness, boken 52 vägar til medkänsla med deg själv och andra og utvikler av 12 e-kurs i mindfulness.

Olav Lund, lege siden 1980, spesialist i allmennmedisin og psykiatri. Steg 2 i Mindfulnesscenters instruktørutanning. Erfaring fra allmennmedisin, distriktspsykiatri, legehelse, forskning og forvaltning. Holder kurser og opplæring i stressmestring, selvivaretakelse og forebygging av utbrenthet for leger.



Börja träna nu!



Vanligt förekommande frågor


Når starter og slutter kurset?
E-kurset er tilgjengelig i hele perioden du betaler for og fornyes automatisk til du velger å fullføre det. Du bestemmer når du starter og når du avslutter abonnementet. Når du har gjennomført alle trinnene i e-kurset ditt, anbefaler vi at du starter på nytt og enten følger samme struktur eller velger de øvelsene per dag som passer deg best. Husk at det er regelmessig trening som har størst effekt på hjernen din og helsen din.
Hva skjer hvis jeg ikke er fornøyd med kurset?
Vi ønsker ikke å se deg misfornøyd. Hvis du av en eller annen grunn ønsker å gjenopprette kjøpet, gjelder følgende: Returrett 14 dager. Pengene tilbake. Unntaket er kjøp for bestemte forelesningsarrangementer / begivenheter der dag, tid og sted bestemmes og tidsperioden for arrangementet er begrenset. For disse kjøpene er bookingen / kjøpet bindende og returretten er unntatt (kapittel 2, avsnitt 11 i fjernkontraktsloven).
Hvordan avslutter jeg abonnementet?
Du avslutter abonnementet selv, via lenken i menyen.
Hvordan finner jeg dokumenter som hører til kurset?
Du finner dokumentene som hører til kurset under "Trinninnføring" - "Modulvelkomst". Du må bla ned og alle dokumentene ligger på rad som PDF-er lenger ned på siden. Tips: Skriv dem gjerne ut før du begynner for å gjøre treningen enklere.
Hva gjør jeg hvis jeg fortsatt har et spørsmål jeg ikke har fått svar på?
Kontakt oss direkte på "[email protected]" så svarer vi så snart vi kan (vi har for øyeblikket begrensede ressurser, men gjør vårt beste for å gi tilbakemelding så snart som mulig).